Veel jonge pinguïns sterven aan de directe gevolgen van klimaatsverandering, zo blijkt uit een langdurig wetenschappelijk onderzoek. 

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

De kuikens van Magelhaenpinguïns in Argentinië komen in groten getale om door de bijzondere weersomstandigheden die optreden door de opwarming van de aarde.  

De lichaamstemperatuur van de jonge dieren raakt bij extreme temperaturen snel uit balans, waardoor ze een groot risico lopen om te sterven.  

Kolonie

De wetenschappers analyseerden maarliefst 27 jaar aan gegevens over sterfgevallen onder Magelhaenpinguïns op het schiereiland Punta Tombo in Argentinië. In deze kolonie leven meer dan 200.000 pinguïns.

De meest voorkomende doodsoorzaak was voedselschaarste, maar ook heftige regenbuien en hittegolven speelden vaak een rol.     

Ongeveer zeven procent van de sterfgevallen onder jonge pinguïns kan volgens de onderzoekers rechtstreeks worden toegeschreven aan klimaatverandering.

Veren

De kuikens zijn gevoelig voor extreme weersomstandigheden, omdat ze nog geen waterbestendige veren hebben en al snel te groot zijn om nog door hun ouders te worden opgewarmd.

Ook kunnen de jonge dieren nog niet zwemmen. Bij een hittegolf kunnen ze dus niet afkoelen in het water.

"Dit is de eerste studie die laat zien dat klimaatverandering een grote impact heeft op de levensduur van kuikens en het succes van de reproductie van pinguïns", verklaart Dee Boersma van de Universiteit van Washington op BBC News.