Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Ook 'goed cholesterol' veroorzaakt aderverkalking

Het belangrijkste eiwit uit de goede vorm van cholesterol blijkt na chemische omzetting in het lichaam schadelijk te worden.
Door NU.nl/Hidde Boersma

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van de Cleveland Clinic deze week in Nature Medicine.

Lang was de wetenschappelijke consensus dat er een twee cholesterolvarianten bestonden: de goede, HDL (high-density-lipoprotein) en de slechte, LDL (low- density-lipoprotein).

HDL heeft een hartbeschermende functie, terwijl LDL juist aderverkalking veroorzaakt, en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verhoogd.

De beschermende functie van HDL is met name te danken aan het belangrijkste onderdeel van deze cholesterolvariant, het eiwit apolipoprotein A1 (apoA1). Dit eiwit is in staat om slecht cholesterol uit de aderen af te voeren naar de lever, waar het onschadelijk gemaakt kan worden.  

Bloedvaten

De Amerikanen detecteerden echter in de plaques aan de wanden van bloedvaten - de oorzaak van aderverkalking - ook apoA1. Dit eiwit had een chemische verandering ondergaan en bevond zich in een niet-functionerende vorm. 

In deze vorm verliest apoA1 zijn beschermende functie, en draagt het zelfs bij aan een verslechterende gezondheid. De wetenschappers maten bij 627 vrijwilligers de concentratie van het niet-functionerende apoA1 en vonden inderdaad dat een hogere concentratie van dat eiwit een hoger risico op hart- en vaatziekten met zich meebracht.

Wanneer en waarom de goede vorm overgaat in de slechte is nog onbekend, dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen. De wetenschappers hopen dat hun onderzoek bijdraagt aan het begrip waarom het verhogen van HDL met behulp van medicijnen, maar zelden leidt tot een betere gezondheid.

Ze willen bovendien een manier vinden om de omzetting tegen te gaan.


Lees meer over:

Cholesterol

Aanbevolen artikelen