Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Vleermuis steekt Noordzee over

Een ruige dwergvleermuis is eind vorig jaar vanuit Engeland naar Nederland gevlogen, zo hebben onderzoekers ontdekt. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De vleermuis vloog tussen oktober en december vorig jaar vanuit het natuurgebied Blagdon Lake nabij Bristol naar de kust van Friesland, waar het dier overleed. 

De vondst van de vleermuis suggereert dat de dieren vaker de Noordzee oversteken.

Dat meldt de Britse natuurorganisatie Bat Conservation Trust

Bloemkool

De vleermuis uit Engeland werd vlak voor kerst gevonden door leden van de Zoogdierwerkgroep Friesland. Het inmiddels overleden dier werd aangetroffen op een boerderij in Franekeradeel, in een gebouwtje waar broccoli en bloemkool was opgeslagen.

De ruige dwergvleermuis was eerder in 2012 geringd. Uit het nummer op de ring bleek uiteindelijk dat de vleermuis afkomstig was uit de buurt van Bristol. 

Het is al langer bekend dat ruige dwergvleermuizen soms migreren over afstanden van ruim duizend kilometer. Maar nog niet eerder was aangetoond dat de dieren ook zeeën oversteken.

Boorplatform

Veel vleermuiskenners vermoeden al langer dat vleermuizen vaker de Noordzee oversteken, aangezien de dieren regelmatig worden gesignaleerd op boorplatformen en boten.

"Maar deze ontdekking is het eerste bewijs dat een Britse vleermuis over zee vanuit Engeland naar Continentaal Europa is gemigreerd", verklaart onderzoekster Lisa Worledge in de Britse krant The Guardian.  

Aanbevolen artikelen