Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Hersenen verwerken beelden binnen 13 milliseconden

Het menselijk brein kan afbeeldingen veel sneller verwerken dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Als mensen een foto 13 milliseconden (0,013 seconden) te zien krijgen, kunnen ze het tafereel op het kiekje al relatief vaak correct benoemen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Attention, Perception and Psychophysics.

Tot nu toe dachten wetenschappers dat het menselijk brein zeker 100 milliseconden nodig had om een beeld te verwerken.

Picknick

Bij het onderzoek kregen proefpersonen een groot aantal verschillende foto's te zien. De beelden werden steeds korter getoond: eerst 80, daarna 30 en uiteindelijk slechts 13 milliseconden.

De deelnemers moesten steeds uitkijken naar een bepaalde afbeelding, zoals een foto van een picnick of een lachend stel. Na het zien van dit beeld moesten ze op een knop drukken.  

Hoe hoger de snelheid waarmee de afbeeldingen voorbij kwamen, hoe minder vaak de deelnemers bij het juiste beeld op de knop drukten.

Maar zelfs wanneer de foto's slechts 13 milliseconden werden getoond, hadden de proefpersonen het vaker bij het goede eind dan op basis van toeval mag worden verwacht. Kortom: bij deze snelheid kan het menselijk brein vermoedelijk nog steeds beelden waarnemen en verwerken.

Betekenissen

"Dat strookte niet met de wetenschappelijke literatuur die ons bekend was", verklaart onderzoekster Mary Potter van het Massachussetts Institute of Technology op nieuwssite ScienceDaily.

Volgens Potter tonen de bevindingen vooral aan dat het menselijk brein zeer bedreven is in het toedichten van betekenissen aan beelden.

"Het feit dat we op zo'n hoge snelheid afbeeldingen kunnen duiden geeft aan dat onze visuele hersendeel concepten heel snel doorgrondt", aldus Potter. "Dat is ook wat ons brein de hele dag doet: proberen te begrijpen waar we naar kijken."


Lees meer over:

ogen

Aanbevolen artikelen