Een kleine hoeveelheid cafeïne gebruiken, kan het geheugen verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van Johns Hopkins University.

Aan het onderzoek deden 160 mensen mee die normaal niet regelmatig producten met cafeïne eten of drinken.

De proefpersonen bekeken eerst een aantal afbeeldingen. Vervolgens kregen ze een placebo of een pil met 200 milligram cafeïne, ongeveer evenveel cafeïne als de hoeveelheid in een grote kop koffie.

De volgende dag werd getest hoe goed de proefpersonen zich de afbeeldingen konden herinneren. Hoewel 24 uur misschien kort lijkt, is het bij geheugenonderzoeken lang genoeg. Je vergeet namelijk het meeste in de paar uren nadat je iets geleerd hebt.

De vrijwilligers kregen een mengeling te zien van beelden van de dag ervoor, beelden die net iets anders waren en nieuwe plaatjes. De mensen in de cafeïnegroep bleken zich de plaatjes beter te herinneren. Zij waren met name beter in het onderscheiden van afbeeldingen die veel leken op de plaatjes die ze 24 uur eerder hadden gezien.

​Kleine dosis

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat cafeïne goed is voor het geheugen, maar in deze studie werd de cafeïne ingenomen na het bekijken van te onthouden beelden, in plaats van ervoor.

De onderzoekers waarschuwen ervoor dat hun resultaten niet betekenen dat je heel veel koffie moet gaan drinken om je geheugen te verbeteren. Een kleine dosis is voldoende. Bovendien verschilt het effect per persoon en kan cafeïne bijwerkingen hebben.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Nature Neuroscience.