"Dranken met cafeïne, zoals koffie en thee hebben een positieve invloed op het langetermijngeheugen."

Dat hebben wetenschappers van de Johns Hopkins University in het Amerikaanse Baltimore onderzocht.

"We wisten al langer dat cafeïne positieve effecten had op cognitieve functies, maar het specifieke effect op het geheugen was nooit eerder onderzocht", aldus Michael Yassa, assistent professor aan de universiteit. "Nu kunnen we bekend maken dat cafeïne helpt iets beter te onthouden, zelfs 24 uur na inname."

De onderzoekers gebruikten twee testgroepen. Eén groep kreeg een placebo en de andere groep kreeg cafeïne in vorm van een pil toegediend. Hierna moesten beide groepen een serie van afbeeldingen bekijken en onthouden.

De volgende dag bleek dat de groep die cafeïne had gekregen, beter in staat was om de afbeeldingen te herkennen en te onderscheiden van elkaar. Ondanks het feit dat de wetenschappers nieuwe en aangepaste afbeeldingen hadden toegevoegd.

Effecten

Het brein moet harder werken om verschil te zien tussen twee afbeeldingen die wel hetzelfde lijken, maar dat niet zijn. hierbij wordt meer gebruik gemaakt van het geheugen.

"We hadden geen effect van cafeïne op het geheugen opgemerkt als we gebruik gemaakt hadden van een standaard geheugentest", zegt Yassa.

"Bij eerdere studies namen de proefpersonen de cafeïne in voordat de rest van de proef startte. Hierdoor was het niet duidelijk of cafeïne effect had op de waakzaamheid, focus of andere factoren van de proefpersoon", aldus Yassa.

"Door de cafeïne pas op het einde toe te dienen, sluiten we deze effecten uit en weten we dat veranderingen te maken hebben met het geheugen", vertelt de assistent professor.

Alzheimer

"Wat we nu moeten uitzoeken, is wat er in het brein gebeurt waardoor we iets beter kunnen onthouden met cafeïne in ons systeem", zegt Yassa. "Dit kan gebeuren met hersenscans, wellicht dat de resultaten vervolgens gebruikt kunnen worden in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer."

Eerder bleek ook al dat cafeïne het geheugen van bijen versterkt. De insecten onthouden de geur van een bloem met 'cafeïne-nectar' drie keer zo goed als de geuren van andere bloemen.