De instinctieve eerste reactie van sporters die een overwinning boeken is die van dominantie over hun tegenstander.

Dat schrijven onderzoekers van de San Francisco State University deze week in het tijdschrift Motivation and Emotion

De dominantiereactie is sterker bij sporters uit landen met een sterke hiërarchische cultuur, zoals Maleisië en Roemenië.

Sporters uit meer gelijkwaardige culturen, zoals Oostenrijk en Finland, reageren minder dominant na een overwinning. 

Triomfgebaar

De wetenschappers bestudeerden de overwinningsgebaren van sporters die meededen aan de Olympische en Paralympische spelen. Ze letten vooral op het zogenaamde triomfgebaar, dat gekarakteriseerd wordt door handen die de lucht in gaan, een vooruitgestoken borst, een in de nek gegooid hoofd en een overwinningslach. De onderzoekers becijferden de sterkte van het triomfgebaar op een schaal van 1 tot 5.   

De onderzoekers ondervonden dat zo goed als alle sporters op een of andere manier hun dominantie wilden laten gelden na een overwinning door een triomfgebaar te uiten. De Amerikanen stellen dat dit voortkomt uit een evolutionaire noodzaak om hiërarchie in een samenleving te bewerkstelligen. Bij sporters uit egalitaire landen was het signaal minder sterk dan in samenlevingen die meer waarde hechten aan status en macht.

Blinde sporters

Opvallend was dat ook blinde sporters die meededen aan de Paralympische spelen een triomfgebaar toonden na een overwinning. Daaruit concluderen de onderzoekers dat de het gebaar een intuïtieve handeling is, die niet hoeft worden aangeleerd.