Voor het eerst sinds dertig jaar is er een levende otter gesignaleerd in het Groene Hart. 

In de Nieuwkoopse Plassen is een dier op een cameraval vastgelegd, zo liet boswachter Martijn Van Schie dinsdagochtend weten.

De boswachter, die namens Natuurmonumenten werkt in het gebied rond de Nieuwkoopse Plassen, plaatste op Twitter een link naar een Youtube-filmpje, waarop de otter te zien is.

Volgens een woordvoerster van Natuurmonumenten betekent de terugkeer van de ''ambassadeur van de zoetwaternatuur'' dat het goed gaat met de Nieuwkoopse Plassen. ''De otter staat aan de top van de voedselketen; dat hij terug is, zegt iets over de kwaliteit van de natuur.''

''De laatste otter in dat gebied werd in 1978 doodgereden en uiteindelijk stierf de otter in heel Nederland uit. In 2001 zijn ze weer uitgezet in het noorden van Nederland en ze verspreiden zich sindsdien'', legt zij uit. ''Blijkbaar gedijt de otter nu ook in de drukke Randstad weer.''

Cameravallen

In 2011 werd in de buurt van Alphen aan den Rijn al wel een aangereden otter dood gevonden langs de weg. Daarom plaatste de Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland de cameravallen, die nu onomstotelijk bewezen dat er een otter leeft in het gebied. Diezelfde vallen moeten uitwijzen of er meer otters wonen in de Zuid-Hollandse plassen.

Volgens Natuurmonumenten zou het goed zijn als er in de provincie Zuid-Holland nu wildtunneltjes onder wegen worden gemaakt om te voorkomen dat het verkeer opnieuw slachtoffers maakt in de otterpopulatie.

De waterschappen hebben de afgelopen jaren juist al veel gedaan om de waterkwaliteit te verbeteren, zodat de otter zou terugkeren. Voor hen is het volgens de woordvoerster een kwestie van ''op dezelfde weg doorgaan''.

Bekijk beelden: