De inwoners van Pompeï aten veel exclusieve gerechten uit verre oorden, zo blijkt uit nieuw archeologisch onderzoek. 

In de afvoer van winkels en huizen in de Romeinse stad zijn resten opgediept van schelpdieren, zee-egels en het dijbeen van een giraffe.

Ook werden bij de opgravingen overblijfselen van verschillende soorten kruiden aangetroffen, waarvan sommige waarschijnlijk uit Indonesië werden geïmporteerd.

Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Cincinnati bekendgemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van het Archeological Institute of America.

Winkelgebied 

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen bij een tien jaar durend archeologisch onderzoek dat werd uitgevoerd in de resten van tien woonhuizen en twintig winkels in Porta Stabia.

Deze wijk was een druk winkelgebied in Pompeï, voordat de stad in het jaar 79 na Christus werd bedolven onder een vulkaanuitbarsting.  

De wetenschappers verzamelden afval uit de riolering van de oude gebouwen, maar onderzochten ook overblijfselen van openbare toiletten en beerputten. Naast de resten van exclusieve gerechten stuitten ze ook op veel overblijfselen van granen, fruit, noten, olijven, lokale vis en eieren. Deze voedselsoorten waren waarschijnlijk in overvloed aanwezig in de omgeving van Pompeï.

Handel

Met name de ontdekking van de kruiden, de schelpdieren en het giraffebot suggereert dat Romeinen een hoog ontwikkelde keuken hadden en internationaal handelden in voedsel.

"Dit is waarschijnlijk het enige giraffebot dat ooit is aangetroffen bij een archeologische opgraving in het Romeinse Italië", verklaart hoofdonderzoeker Steven Ellis op de nieuwssite van de Universiteit van Cincinnati. 

"Het feit dat een deel van dit dier uiteindelijk tussen het afval belandde in een middenklasse restaurant in Pompeï zegt niet alleen iets over de handel in exotische, wilde dieren, maar ook over de rijkheid en gevarieerdheid van het dieet", aldus Ellis.