Wanneer frieten wordt gebakken bij een verhoogde zwaartekracht, zoals op Jupiter, dan worden ze zeer krokant, tonen Griekse onderzoekers aan.

De chemisch technologen van de Aristoteles-universiteit in Thessaloniki publiceren hun onderzoek in het januarinummer van Food Research International.

Ze bakten frietjes in een frituurpan in een centrifuge in het European Space Research and Technology Center in het Nederlandse Noordwijk. Daarmee bootsten ze de op Jupiter geldende zwaartekracht na, ongeveer 3g -  drie keer 'onze’ zwaartekracht.

Onder de microscoop maten ze de dikte en structuur van de korst die zich in de pan op de frietjes vormde. Door de verhoogde zwaartekracht vormden zich kleinere belletjes op het frietoppervlak, waardoor die krokanter werden. Ook werden de frietjes minder vet dan onder aardse omstandigheden.

Centrifuge

De centrifuge kan krachten tot negen keer de zwaartekracht produceren, maar boven de 3g werden de frietjes niet meer krokanter. Of de frietjes uit de ronddraaiende snackbar ook lekkerder waren, hebben de onderzoekers niet getest.

Omdat ruimtevoedsel meestal niet erg lekker is, hebben ruimtevaartorganisaties veel interesse in onderzoek naar koken onder omstandigheden die gelden buiten onze dampkring.

In het overgrote deel van de ruimte is de zwaartekracht verwaarloosbaar klein, en op de maan en Mars is die lager dan hier, maar een verlaagde zwaartekracht is op aarde niet gemakkelijk na te bootsen.

Zwaartekracht

Omdat dit eerste experiment geslaagd is, willen de Grieken toch een poging gaan wagen tot frietjesbakken bij verlaagde zwaartekracht. Daarvoor zullen ze een paraboolvlucht moeten maken, die hen in elk geval de eetlust zal ontnemen.  

Ondertussen kunnen innovatieve koks hun frituurkunsten gaan verbeteren door introductie van speciale centrifuges in hun keuken, schrijven de onderzoekers.