Het overdreven uiten van lof tegenover kinderen kan er voor zorgen dat zij minder zelfvertrouwen krijgen. De faalangst van kinderen kan er door groeien.

Dat schrijft Trouw op basis van een onderzoek uit het tijdschrift Psychological Science.

"Ouders denken vermoedelijk dat die extra krachtige lof nodig is", aldus Sander Thomaes, één van de auteurs van het stuk.

Volgens de auteur denken onzekere kinderen door de extra lof dat de lat hoger ligt en dat zij in de toekomst de lof moeten waarmaken.

De onderzoekers lieten kinderen van negen tot twaalf jaar een Van Gogh natekenen, waarna sommige van de kinderen een opgeblazen compliment kregen. Daarna mochten de kinderen kiezen voor een tekenopdracht: een makkelijke of een moeilijke.

Opvallend was dat de kinderen met een laag zelfbeeld wiens eerste tekening overdreven geprezen werd, kozen voor de makkelijke optie. "De kinderen gaan uitdagingen uit de weg, vermoedelijk om mislukking te beperken."

Leeftijdsgenoten met veel zelfvertrouwen hadden juist baat bij de buitensporige stimulering van ouders: zij kozen vaker voor de moeilijke opdracht.

Thomaes waarschuwt ouders voor het complimenteren. "Denk niet: ik geef mijn kind een schouderklopje en dan komt het goed. Wees voorzichtig met opgeblazen complimenten."