Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
honden

'Honden poepen in lijn met aardmagnetisch veld'

Honden oriënteren zich tijdens het poepen en plassen op het magnetisch veld van de aarde, zo hebben wetenschappers ontdekt. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Als honden zich ontlasten, stellen ze zich opvallend vaak op langs de noord-zuidas van het aardmagnetisch veld.

Wanneer het magnetisme van de aarde wordt verstoord, bijvoorbeeld door een zonnestorm, breken de dieren met dat gedrag.

Dat melden Duitse en Tsjechische biologen in het vakblad Frontiers in Zoology.

Urineren

De wetenschappers observeerden bij hun onderzoek zeventig honden van verschillende rassen, terwijl de dieren hun behoefte deden.

In totaal zagen ze 1.893 keer een hond poepen en observeerden ze 5.500 maal een urinerende viervoeter. De onderzoekers noteerden steeds de positie van het dier ten opzichte van het aardmagnetisch veld.   

De verzamelde gegevens suggereren dat de dieren zich net als bijvoorbeeld vogels en schildpadden kunnen oriënteren aan de hand van het magnetisch veld.

Verbazingwekkend

"Dit geeft ons een nieuw beeld dat eenduidig maar hoogst verbazingwekkend is", verklaart hoofdonderzoeker Hynek Burda op de nieuwssite van de Universiteit van Duitsburg-Essen. "Ook onze geliefde viervoeters bezitten blijkbaar het vermogen om magnetisme waar te nemen." 

Volgens Burda is die bevinding erg belangrijk, omdat het magnetisch zintuig van honden ook het gedrag van de dieren zou kunnen beïnvloeden. "Voor de wetenschap is dit nu al een zeer waardevolle bevinding", aldus de onderzoeker. 

Waarom de viervoeters zich laten leiden door magnetisme bij het doen van hun behoefte, is vooralsnog een raadsel.

Aanbevolen artikelen