Twee Nederlanders zitten bij de eerste selectie van kandidaten voor een enkele reis naar Mars die in 2025 zou moeten plaatsvinden. 

In totaal zijn 1.058 personen geselecteerd voor de tweede ronde van Mars One, een Nederlands project dat moet leiden tot de oprichting van een kolonie op Mars waar mensen hun leven lang verblijven. 

De namen van de twee Nederlanders die nog in de race zijn voor deelname, zijn niet bekend gemaakt.

Volgens oprichter Bas Lansdorp hebben in totaal ruim 200.000 mensen zich aangemeld voor de missie in 2025 

Naaktvideo

In eerste instantie willen de organisatoren van het project Mars One twee mannen en twee vrouwen naar Mars sturen, die de rest van hun leven op de rode planeet zullen blijven wonen. Elke twee jaar krijgen ze gezelschap van nieuwe kandidaten. 

Niet alle deelnemers die zich aanmeldden voor het project, namen het initiatief even serieus. "Sommige mensen stuurden zelfs naaktvideo's in", verklaart Lansdorp op de website van Mars One.

De geselecteerde deelnemers zullen in 2014 en 2015 aan strenge testen worden onderworpen. De tweede ronde bestaat uit een medische keuring en een persoonlijk gesprek.

Televisie

Uiteindelijk moeten er 24 tot 40 Marsreizigers overblijven na een ultieme selectie in een televisieshow. Mars One hoopt de reis naar de rode planeet te kunnen financieren met de opbrengsten van de tv-uitzendingen.

Een missie naar Mars duurt ongeveer zeven maanden en is volgens de organisatie technisch haalbaar. Een terugreis is met de huidige technieken echter niet mogelijk.

Van de kandidaten die naar de tweede ronde van Mars One gaan, is 55 procent man en 45 procent vrouw. Het overgrote deel van de deelnemers is tussen de 26 en 35 jaar oud.