Een mysterieus web dat eerder dit jaar in het regenwoud van Peru werd ontdekt, bevat spinneneitjes, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

Het web, bestaande uit een pilaartje met daaromheen een cirkelvormig bouwsel, is een soort kraamkamer voor jonge spinnen.

Mogelijk is het gemaakt door springspinnen, maar de precieze identiteit van de spinnen die uit de eitjes in het web worden geboren, is nog onbekend.

Dat meldt entomoloog Phil Torres van Rice University in Houston op zijn weblog, waarop hij verslag doet van een expeditie in Peru. 

Boomstam

Eerder dit jaar zorgden de twee centimeter brede spinnenwebachtige structuren in het regenwoud van Peru voor veel opschudding onder biologen. 

Troy Alexander, een Amerikaanse student die vrijwilligerswerk deed bij het Tambopata Research Center in het zuidwesten van Peru, maakte een foto van één van de cirkelvormig webben en plaatste de afbeelding vervolgens op internet.

Het web trok al snel de aandacht van biologen, maar niemand kon het verschijnsel verklaren. Sommige wetenschappers vermoedden dat de structuren werden gemaakt door een motachtige, anderen wezen naar spinnen.

Foto's

Entomoloog Phil Torres vertrok op 10 december met enkele collega's naar Peru om de webben met eigen ogen te bekijken. Hij vond maarliefst veertig van de cirkelvormige structuren en maakte foto's met een zeer hoge resolutie van de webben.

Toen hij deze foto's goed bestudeerde, bleek dat er kleine diertjes rondkropen in de pilaartjes. De wetenschappers observeerden de webben enkele dagen en zagen uiteindelijk drie jonge spinnen uit verschillende pilaartjes kruipen.     

Spinneneitjes

Voor Torres was dat de bevestiging dat de webben spinneneitjes bevatten. "De diertjes die we binnenin hadden zien rondkruipen, moesten uiteindelijk wel naar buiten komen", verklaart hij op nieuwssite Wired.

Het is nog onduidelijk tot welke soort de spinnen behoren. De lichaamsvorm van de dieren komt overeen met springspinnen van de familie Salticidae, maar de ogen zitten op een andere plek. Meer onderzoek moet uitwijzen wat de precieze identiteit is van de spinnen.