Britse meteorologen gaan volgend jaar het weer in de ruimte voorspellen om tijdig te kunnen waarschuwen voor zonnestormen. 

Het 'ruimteweerbericht' van het Britse nationale weerinstituut Met Office moet mensen via internet 24 uur per dag op de hoogte houden van zonnevlammen en zonnestormen.

Deze natuurverschijnselen op de zon kunnen in sommige gevallen satellietverbindingen en stroomnetwerken op aarde verstoren.

De voorspellingen zijn waarschijnlijk vanaf de lente beschikbaar, zo meldt de Britse krant The Independent.

Explosies

Zonnevlammen worden veroorzaakt door magnetische uitbarstingen op de zon, waarbij vaak een groot aantal elektrisch geladen deeltjes aan het oppervlak ontsnappen. Als een wolk van deze deeltjes de aarde bereikt (meestal ongeveer twee dagen na een zonnevlam) wordt er gesproken van een zonnestorm. 

De elektrische lading van de deeltjes kan zorgen voor storingen in elektriciteitscentrales.

De meteorologen van het Met Office gaan de activiteit van de zon 24 uur per dag in de gaten houden om schadelijke zonnestormen te voorspellen. "Het ruimteweer is nog een relatief onvolwassen wetenschap, maar ons begrip groeit snel", verklaart Mark Gibbs, onderzoeker van het Met Office, op BBC News.

Stroomstoring

Eén van de zwaarste zonnestormen van de afgelopen jaren veroorzaakte in 1989 een stroomstoring in de complete provincie Quebec in Canada.

Volgens Gibbs kunnen de schadelijke gevolgen van dit soort stroomstoringen in de toekomst worden beperkt als bijvoorbeeld ziekenhuizen en grote bedrijven tijdig op de hoogte worden gesteld van een aanstaande zonnestorm.