Wetenschappelijke fokprogramma's zorgden in 2013 voor een recordaantal geboortes bij reuzenpanda's. 

In totaal zagen dit jaar 49 jonge reuzenpanda's het levenslicht in dierentuinen en andere pandaverblijven. Uiteindelijk zijn 42 van deze jongen in leven gebleven.

Het aantal in gevangenschap levende reuzenpanda's komt daarmee op 376. 

Dat meldt het Amerikaanse National Public Radio.

Wisselen

Veruit de meeste dieren zijn gefokt in het Panda Onderzoeks- en Fokcentrum in de Chinese stad Chengdu. Maar ook in dierentuinen in Washington, Madrid, Wenen en Atlanta kwamen panda's ter wereld. 

Van nature verwekken panda's maar weinig jongen, omdat de dieren zelden met elkaar paren en de vrouwtjes maar drie dagen per jaar vruchtbaar zijn.

Veel geboortes komen dan ook tot stand door kunstmatige inseminatie. Inmiddels bestaat er in China een zelfs een spermabank voor panda's, zodat vrouwtjes die vruchtbaar zijn snel kunnen worden behandeld met kunstmatige inseminatie.   

Tweeling

Na een geboorte worden vaak speciale strategieën gebruikt om ervoor te zorgen dat de jongen niet worden verstoten door de moeder.

Zo hielden verzorgers van de dierentuin in Atlanta een pandatweeling in leven door de jongen om de twee uur te verwisselen.

Pandamoeders steken bij de geboorte van meerdere jongen van nature al hun energie in de opvoeding van één nakomeling en laten de anderen links liggen.  

Wild

Het is niet bekend hoe veel panda's er in 2013 in het wild zijn geboren. Volgens de laatste schattingen leven er nog 1600 wilde reuzenpandas in bamboe- en rododendronbossen in het centrale deel van China.

Volgend jaar moet een nieuwe telling uitwijzen of de populatie is gegroeid of geslonken.