Biologen hebben vrouwtjes gevonden voor drie mannelijke mangarahara-vissen die als de laatste exemplaren van hun soort werden beschouwd. 

De fel begeerde vrouwtjes zijn ontdekt in een afgedamde rivier op het eiland Madagaskar, na een tip van een boer uit de omgeving.

Dat heeft ZSL London Zoo bekend gemaakt.

De dierentuin begon in mei van dit jaar met een zoektocht naar een vrouwelijke mangarahara-vis, omdat er wereldwijd nog slechts drie exemplaren van de soort (allemaal mannetjes) in leven leken te zijn.

Mangarahara-rivier

Aangezien twee van deze drie mannelijke mangaraha-vissen al jaren in de London Zoo verblijven, riep de dierentuin aquariumbezitters, vissenverzamelaars en wetenschappers op om te zoeken naar een vrouwelijke vis waarmee de mannetjes konden paren.

De boer uit Madagaskar las op internet over de zoektocht en meende de vissensoort ooit te hebben gezien in een klein dorpje in het noordoosten van het eiland.

Na zijn tip zetten biologen van de Londense dierentuin een zoekactie op. Het dorpje bleek te liggen aan een inmiddels afgesloten vertakking van de Mangarahara-rivier, waarin de vissen van oorsprong voorkwamen, maar nu zijn uitgestorven door ontbossing en droogleggingen.  

Met hulp van de lokale bewoners werden uiteindelijk achttien mangarahara-vissen gevangen in de afgedamde rivier, waaronder enkele vrouwjes.

Doden

De dieren zijn overgebracht naar een aquarium in Madagaskar. Wetenschappers broeden nu op een plan om de gevangen vrouwtjes te laten paren met de mannetjes die in de Londense dierentuin leven.

Dat is een moeilijke opgave. Mannelijke mangaraha-vissen hebben namelijk soms de neiging om vrouwtjes te doden, in plaats van met ze te paren, zo meldt nieuwssite Scientific American.

Maar volgens Brian Zimmerman, bioloog van de London Zoo, is een fokprogramma de enige mogelijkheid om de soort te redden. "Het stilstaande water van de afgedamde rivier op Madagaskar is geen ideale leefomgeving voor deze vissen. We doen nu alles wat we kunnen om deze soort te beschermen."