Mannen die mentaal uitgeput zijn drinken vier keer meer dan vrouwen in dezelfde situatie. Vrouwen gaan na mentale inspanning juist minder drinken.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen, dat is verschenen in het nieuwste nummer van Addiction.

De wetenschappers bouwden hun laboratorium om tot een bar. Daar lieten ze 26 mannelijke en 27 vrouwelijke studenten eerst een makkelijk of een moeilijk testje doen: in de makkelijke test moesten de deelnemers in een tekst de letter 'e' aankruisen.

In de moeilijke test moesten ze dat ook, maar dan met allerlei ingewikkelde voorwaarden. Deze testvariant was bedoeld om hen mentaal uit te putten.

Bar

Na deze test werden de deelnemers beloond in de bar. Ze mochten een half uur onbeperkt drinken, waarbij de onderzoekers bijhielden hoeveel bier en wijn ze namen. Gemiddeld dronken de mannen 356 ml, de vrouwen 89 ml.

De mannen die de stresstest hadden gedaan dronken gemiddeld meer dan de mannen die de makkelijke test kregen: gemiddeld 453 ml tegenover 294 ml. De onderlinge verschillen waren wel groot.

De vrouwen daarentegen gingen juist door de stress minder drinken: 61 ml versus 154 ml.

De onderzoekers vermoeden dat alcohol bij mannen meer invloed op het stresssysteem heeft en dus meer ‘helpt’ tegen de stress die mentale uitdagingen met zich meebrengen. Ook zou alcohol onder mannen meer als beloning gelden, waardoor ze na een zwaardere beproeving meer drinken. Ook krijgen vrouwen sneller last van de negatieve effecten van alcohol op de hersenen en de motoriek.

Bijhouden

Er is wel iets te doen aan dit gestreste drinkgedrag, schrijven de onderzoekers. Kregen de mannen opdracht bij te houden hoeveel ze dronken, dan halveerde dat hun consumptie. 

Ze probeerden ook of toediening van suiker na de test zou helpen. Dat zou de uitgeputte hersenen nieuwe energie geven. Dit bleek de alcoholconsumptie niet te dempen.