Spinnen eten meer dan alleen insecten, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Ongeveer 25 procent van het dieet van spinnen bestaat uit schimmels en stuifmeel, voor de overige 75 procent voeden de dieren zich met vliegende insecten.

Daarmee is aangetoond dat de dieren niet carnivoor zijn, zoals altijd werd gedacht, maar omnivoor.

Onderzoekers van de Universiteit van Exeter doen verslag van die bevinding in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Wielwebspinnen

Hoofdonderzoeker Dirk Sanders richtte zich bij zijn onderzoek op wielwebspinnen, een familie van 2.999 soorten die wereldwijd voorkomen.

Hij stelde een groot aantal spinnen in zijn laboratorium bloot aan zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Ook voerde hij isotopenonderzoek uit bij wilde spinnen om te bepalen of de dieren plantaardig materiaal hadden gegeten.

Classificeren

Tot nu toe namen wetenschappers aan dat spinnen alleen per ongeluk plantaardig materiaal binnenkregen. De dieren eten namelijk soms stukjes van hun eigen web om zijde-eiwitten te hergebruiken. Daarbij zouden ze per ongeluk wat stuifmeel kunnen inslikken dat in het web is terechtgekomen.

Uit het onderzoek van Sanders blijkt echter dat de dieren met opzet stuifmeel en schimmels eten, ook als er voldoende insecten beschikbaar zijn in hun omgeving. 

"De hoeveelheid stuifmeel in het dieet van wilde spinnen was hoog, dus we moeten ze classificeren als omnivoor en niet als carnivoor", verklaart Sanders op de site van de Universiteit van Exeter.