Dierenpark Amersfoort heeft misschien meer soorten galago's in huis dan de dierentuin zelf weet. Opnames van de geluiden die deze apensoort onderling maakt, moeten dat uitwijzen.

Dierenverzorgers hebben daarvoor donderdag een recorder verstopt in het hok van de galago's, want de apen communiceren alleen als er geen mensen in de buurt zijn.

De galago is een aapje dat in Senegal in Afrika voorkomt. Het is bekend dat er ondersoorten van de galago bestaan, maar de dieren lijken zo veel op elkaar dat dat met het blote oog niet vast te stellen valt. Elke soort maakt zijn eigen geluid.

De Universiteit van Praag is bezig met een onderzoek naar galago's in Europese dierentuinen. Amersfoort stuurde daarvoor wangslijm van de eigen apen in. Uit DNA-onderzoek bleek dat het park mogelijk twee soorten galago's bezit. Om daar zekerheid over te krijgen wordt nu geluidsonderzoek gedaan.

Over 3 weken hoopt het park voldoende materiaal te hebben om de 'taal' te kunnen vergelijken met opnames van soortgenoten in het wild.