Afgelopen november is met een temperatuur van 13,68 graden Celcius globaal genomen de warmste novembermaand ooit gemeten, sinds de start van metingen in 1880.

Dat meldt de NASA samen met het National Climatic Data Center (NCDC).

Al 134 jaar worden er metingen verricht over de temperatuur op onze planeet.

De koudste maand november werd gemeten in 1907. Toen lag de temperatuur wereldwijd gemiddeld op 12,38 graden Celcius. Sindsdien is het op Aarde ruim één graad warmer geworden.

Nederland

Al was het wereldwijd een warme maand, dat was niet zozeer het geval voor Nederland.

In ons land lag het gemiddelde op 6,7 graden Celcius. "Nederland is slechts een klein vlekje op de wereld. Bij ons kan het kouder zijn, terwijl de gemiddelde wereldwijde temperatuur stijgt", aldus het KNMI.

November 2013 staat dan ook niet in de top tien van warmste novembers ooit gemeten door het KNMI. De hoogste maandtemperatuur van november in Nederland stamt nog uit 1994 met 10,2 graden Celcius.

Records

Onder andere Eurazië, de kuststreken van Afrika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika hadden te maken met gemiddeld hogere temperaturen deze maand dan normaal. In Rusland, India en Madagaskar zijn zelfs records gebroken.

Delen van Australië, Noord-Amerika en Groenland waren juist wat koeler dan gemiddeld, maar nergens werd een kou-record gebroken.