Wetenschappers hebben op Antarctica een gesteente ontdekt dat zeer waarschijnlijk diamanten bevat.   

Het vulkanisch gesteente met de naam kimberliet komt voor in het oosten van het continent in het Prins Charles-gebergte.

Kimberliet is de belangrijkste bron van natuurlijke diamanten op aarde, maar was nog niet eerder ontdekt op Antarctica.

Dat melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications

Verdrag

In het ontdekte kimberliet werden bij een eerste onderzoek nog geen sporen van diamant aangetroffen. Maar volgens hoofdonderzoeker Geg Yaxley is het vrijwel zeker dat de ruwe edelsteen is te vinden op Antarctica. 

"Het zou erg verrassend zijn als er helemaal geen diamanten zitten in de kimberlieten op het continent", verklaart Yaxley tegenover persbureau Reuters.

De kans dat er op korte termijn diamanten worden gewonnen op Antarctica is echter klein. Een afspraak die in 1991 werd toegevoegd aan een internationaal verdrag voor de bescherming van het continent verbiedt namelijk de winning van mineralen.

Herziening

Het verdrag is door 48 landen ondertekend, waaronder China, de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië en ook Nederland.

Pas in 2041 kan het verdrag worden herzien. Deskundigen sluiten niet uit dat er dan alsnog een mijn wordt aangelegd op het ijscontinent.

"We weten niet wat de visie op de aanleg van mijnen dan zal zijn", verklaart Kevin Hughes, lid van het Wetenschappelijk Comité voor onderzoek op Antarctica, op BBC News. "Misschien bestaan er tegen die tijd technologieën die het economisch aantrekkelijk maken om Antarctische mineralen te winnen."