Wetenschappers zijn in Ethiopië gestuit op fossielen van een ruim vier miljoen jaar oude paardensoort. 

Het gaat om de overblijfselen van paarden die ongeveer 4,4 miljoen jaar geleden op de uitgestrekte graslanden van het Afrikaanse continent graasden.

De primitieve paardensoort heeft de naam Eurygnathohippus woldegabrieli gekregen. De dieren waren ongeveer even groot als zebra's en hadden hoeven met drie tenen.

Dat melden onderzoekers van Case Western Reserve University in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.

Snel

De gefossiliseerde botten van de paarden werden aangetroffen in de Awash vallei, driehonderd kilometer ten noordoosten van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.    

"Onder de vele fossielen die we hebben gevonden, bevinden zich twee uiteinden van het bot van een voorpoot, hagelwit en goed bewaard gebleven in de rode aarde", verklaart hoofdonderzoeker Scott Simpson op Discovery News.  

De botten van de voorpoten zijn relatief lang. De paarden konden volgens de wetenschappers dan ook relatief hard lopen en zouden roofdieren als leeuwen en sabeltandtijgers te snel af zijn geweest.    

Landbrug

Aan sporen op de tanden van de paarden konden de wetenschappers aflezen dat de dieren voornamelijk gras aten.

De Eurygnathohippus woldegabrieli stamt waarschijnlijk af van een nog primitiever geslacht van paarden, genaamd Hipparion. Deze dieren ontstonden naar schatting 16 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika en verspreidden zich via een landbrug naar Europa en Afrika.