De Chinese ruimtesonde Chang'e 3 is zaterdag op de maan geland. 

Dat meldden Chinese staatsmedia zaterdag. Het is de eerste zogeheten ''zachte landing'' van een ruimtevaartuig op de maan sinds 1976.

China schaart zich met de landing in het rijtje met de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie, die soortgelijke landingen eerder met succes uitvoerden.

Volgens de Chinese ruimtevaartorganisatie is het de meest complexe en moeilijke taak die China ooit in de ruimte heeft uitgevoerd. Meer dan 80 procent van de gebruikte technologie zou nieuw zijn.

De ruimtesonde bevat een verkenner met de naam Yutu of Jaden Konijn die op het maanoppervlak rondom de landingsplaats zal rondrijden. De sonde heeft de eerste foto's van de maan naar de aarde gestuurd. Het uitpakken van de verkenner duurt naar verwachting ongeveer een dag.

President Xi Jinping wordt zondag in het controlecentrum van de ruimtevaartorganisatie verwacht om het moment mee te maken waarop de verkenner aan zijn taak begint.

Met de lancering wil China de technologie testen. Het is bijvoorbeeld de eerste keer dat China vanuit aarde een onbemand apparaat bestuurt.

Bekijk beelden van de landing: