Kameleons laten met hun lichaamskleur aan soortgenoten zien hoe agressief ze zijn, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Hoe feller de strepen op het lichaam van mannelijke kameleons, hoe groter de kans dat ze hun soortgenoten aanvallen.

De dieren waarbij de kop het snelste van kleur verandert en de meest felle tint aanneemt, blijken het vaakst gevechten te winnen.

Dat melden onderzoekers van Arizona State University in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Kampioenschap

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een soort vechtkampioenschap te organiseren voor tien mannelijke kameleons van de soort Chamaeleo calyptratus, die vooral in Jemen en Saoedi-Arabië voorkomt.

Ze lieten tien kameleons in verschillende rondes tegen elkaar vechten. Bij elk dier brachten de onderzoekers voor aanvang van het gevecht de lichaamskleuren in kaart. Ook hielden ze rekening met de manier waarop de ogen van kameleons deze kleuren waarnemen.  

Uit het onderzoek bleek dat aan de hand van lichaamskleuren vrij nauwkeurig is te voorspellen hoe agressief een kameleon is en hoe groot de kans is dat het dier een gevecht met een soortgenoot wint. 

Camouflage

De kleurveranderingen van de dieren dienen waarschijnlijk dan ook niet alleen voor camouflage. De wetenschappers vermoeden dat kameleons ook communiceren met hun lichaamstinten; bij conflicten proberen ze soortgenoten af te schrikken, zodat het niet tot een gevecht komt. 

Als twee dieren toch in gevecht raken, blijven ze elkaar deze 'kleursignalen' geven. Het dier dat de meest felgekleurde kop krijgt, wint vaker.

"De laatste kans die de dieren hebben om informatie over de opponent en de mogelijke uitkomst van een gevecht te verzamelen, is een blik werpen op de kop van de ander terwijl er wordt gestreden", verklaart hoofonderzoeker Russel Ligon op de Britse nieuwssite New Scientist.

Mogelijk gebruiken kameleons hun lichaamskleuren ook om een seksuele partner te kiezen. "Als de kleuren informatie bevatten, gebruiken de vrouwtjes ze waarschijnlijk ook om de kwaliteit van een mannetje in te schatten."