De supervulkaan onder het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten is volgens wetenschappers veel groter dan tot nu toe werd aangenomen.   

De magmakamer van de ondergrondse vulkaan is ongeveer tweeënhalf keer zo groot als eerdere schattingen uitwezen.

De holte in de aarde heeft een lengte van bijna 90 kilometer en bereikt dieptes tot 15 kilometer onder het aardoppervlak.

Dat hebben Amerikaanse onderzoekers bekendgemaakt op een bijeenkomst van de American Geophysical Union.

Seismografen

De wetenschappers gebruikten een netwerk van seismografen rond het Yellowstone National Park om de afmetingen van de zogenaamde Yellowstonecaldera in kaart te brengen.

"We registreren aardbevingen in en rond Yellowstone en meten hoe de seismische golven zich door de grond bewegen", verklaart onderzoeker Jamie Farrell op BBC News. "Deze golven reizen langzamer door heet en deels gesmolten materiaal, zodat we kunnen meten wat er onder het aardoppervlak ligt."

"We hebben altijd gedacht dat de vulkaan groter zou zijn dan uit eerdere schattingen bleek, maar deze bevinding is verbazingwekkend", aldus hoofdonderzoeker Bob Smith.

IJstijd

Een uitbarsting van de supervulkaan zou verstrekkende gevolgen hebben voor het klimaat op aarde. De laatste keer dat de vulkaan vuur spuwde was ongeveer 640.000 jaar geleden. Destijds veroorzaakte de uitbarsting mogelijk de de laatste IJstijd. 

Wanneer de vulkaan zal uitbarsten is niet of nauwelijks te voorspellen, omdat er slechts gegevens bekend zijn over drie eerdere erupties: 640.000 jaar geleden, 1,3 miljoen jaar geleden en 2,1 miljoen jaar geleden.

Sommige wetenschappers leiden uit die bewering af dat de vulkaan om de 700.000 jaar tot uitbarsting komt. Maar dat is volgens hoofdonderzoeker Smit te makkelijk. "Je kunt alleen de tijd tussen twee uitbarstingen gebruiken om tot een schatting te komen, dus die 700.000 jaar is slechts gebaseerd op twee getallen."