
'Foto's maken verstoort vorming herinneringen'
Na een rondleiding in een museum kunnen mensen zich de objecten waarvan ze foto's hebben gemaakt minder goed herinneren dan museumstukken die ze niet hebben gefotografeerd.
De extra aandacht die die nodig is voor het maken van foto's heeft waarschijnlijk een negatieve invloed op de vorming van herinneringen.
Dat stellen Amerikaanse onderzoekers van de Fairfield Universiteit in Conneticut in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.
Rondleiding
Hoofdonderzoekster Linda Henkel nam bij het onderzoek 28 studenten mee op een rondleiding met gids in het Bellarmine Museum of Art.
De proefpersonen kregen de opdracht om vijftien specifieke museumstukken te fotograferen en vijftien andere objecten alleen te bekijken. Na afloop werden ze overhoord over specifieke details van de objecten.
Uit het onderzoek bleek dat de studenten de museumobjecten die ze hadden gefotografeerd vaker waren vergeten dan de stukken die ze alleen hadden bekeken. Ook waren hun herinneringen aan de gefotografeerde objecten minder gedetailleerd.
Herhaling
Bij een herhaling van het experiment met 46 proefpersonen waren de resultaten hetzelfde. Wel bleek dat de deelnemers zich gefotografeerd museumstukken beter herinnerden als ze met hun camera inzoomden op specifieke details, zoals het hoofd of de voeten van een beeld.
Volgens Henkel suggeren de resultaten dat fotografie de herinneringen van mensen kan verstoren.
"Het is me al vaker opgevallen dat mensen hun camera's en telefoons zo gedachteloos gebruiken om bepaalde momenten vast te leggen dat ze lijken te missen wat er voor hun neus gebeurt", aldus Henkel op nieuwssite LiveScience.
Tijd
Wel geeft Henkel toe dat haar onderzoek het maken van foto's in het dagelijks leven niet helemaal natuurgetrouw nabootst.
"Het was een gecontroleerd experiment waarbij mensen de opdracht kregen om bepaalde objecten wel en andere niet te fotograferen. Normaal gesproken nemen mensen foto's van dingen die belangrijk voor hen zijn en die ze zich later willen herinneren."
Om 'fotomomenten' goed te onthouden, is het volgens Henkel vooral belangrijk dat mensen de tijd nemen om het gefotografeerde goed in zich op te nemen en aandacht te hebben voor details. "Het heeft geen zin om zomaar snel wat foto's te schieten."