Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
gletsjer gletsjers

93 graden onder nul laagste temperatuur op aarde gemeten

Nog nooit is het op aarde zo koud geweest als op 10 augustus 2010 op de Zuidpool. De temperatuur zakte toen tot 93,2 graden onder nul. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag bekendgemaakt. 
Door ANP

Wetenschappers hebben 32 jaar aan satellietmetingen onderzocht en doorgerekend.

Het kouderecord werd gevestigd op een hoogvlakte bij het midden van de Zuidpool, kilometers boven de zeespiegel. Ook op 31 juli van dit jaar was het er erg koud: 93,0 graden. In hetzelfde gebied was in 1983 een temperatuur van 89,2 graden gemeten. Dat gold tot nu toe als het record.

De hoogvlakte is sowieso al buitengewoon koud door haar ligging, hoog en ver van de zee. De temperaturen kunnen nog verder zakken als er een paar dagen achter elkaar geen wolken zijn. Wolken houden de warmte vast als een soort deken.

Door de kou ontstaat op een gegeven moment een laag extreem koude lucht direct boven de grond. Boven de laag is de lucht iets minder koud, maar die relatieve 'warmte' wordt tegengehouden en kan het oppervlak niet bereiken. In dat geval kan het kwik verder zakken naar recordniveaus.

Siberië

De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is in het noordoosten van Siberië. Daar werden in 1892 en in 1933 temperaturen van bijna 68 graden onder nul gemeten.

De weerrecords worden bijgehouden door de Wereld Meteorologische Organisatie, de afdeling van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met het weer. Het is nog niet bekend of die het nieuwe record erkent.

Aanbevolen artikelen