KNGF Geleidehonden start in samenwerking met het VU Medisch Centrum een experiment om darmkanker vroegtijdig op te sporen door medische detectiehonden. 

De nieuwe kankerdetectiemethode kan bijdragen aan verdere wetenschappelijke ontwikkeling van de vroege diagnose van darmkanker.

Honden staan bekend om hun sterke reukvermogen. KNGF Geleidehonden is daarom begonnen met de training van cocker spaniels die speciaal geselecteerd zijn op hun ruiktalent. De honden worden getraind met ontlastingmonsters van patiënten.

De resultaten kunnen een doorbraak betekenen, want hoe eerder kanker bij een patiënt wordt ontdekt, hoe groter de kans is op herstel.

Belang

Prof.dr. H. Verheul, afdelingshoofd medische oncologie bij het VUmc, onderschrijft het belang van het onderzoek: "Tot nu toe wordt darmkanker voornamelijk opgespoord via colonscopie, wat betekent dat een camera in de darm van de patiënt wordt binnengebracht. Dat is voor de patiënt niet prettig en bovendien wordt darmkanker meestal pas in een vergevorderd stadium opgespoord."

Er is eerst nog wel meer onderzoek nodig om te kunnen bepalen of honden professioneel ingezet kunnen worden bij het opsporen van kanker. De proef zal een jaar duren.

In eerste instantie is de proef gericht op darmkanker, maar mogelijk zal het onderzoek op termijn worden uitgebreid naar andere vormen van kanker.