Twee hiv-patiënten waarbij het virus maandenlang leek verdwenen na een beenmergtransplantatie, blijken toch niet te zijn genezen door de behandeling. 

De twee mannen werden deze zomer 'virusvrij' verklaard nadat ze een beenmergtransplantatie hadden ondergaan vanwege lymfoom, een vorm van kanker die het beenmerg onherstelbaar kan aantasten.

Onlangs keerde het virus echter terug bij beide patiënten, die al waren gestopt met het slikken van antivirale middelen.

Dat hebben hun behandelaars bekendgemaakt op een conferentie over hiv in Miami.

Medicijnen

De twee patiënten zijn inmiddels weer begonnen met het innemen van medicijnen die het virus onderdrukken. Ze verkeren, ondanks het feit dat ze niet zijn genezen, in goede gezondheid.

Waarschijnlijk is het virus nooit helemaal verdwenen uit hun lichaam, ook al suggereerden de uitslagen van verschillende medische testen dat wel. 

"Door dit onderzoek hebben we ontdekt dat het hiv-reservoir in het lichaam dieper en hardnekkiger is dan tot nu toe bekend was en dat de huidige methodes om hiv op te sporen niet voldoende zijn om ons te vertellen of de terugkeer van het virus mogelijk is", verklaart hoofdonderzoeker Timothy Heinrich op Nature News.

Aanval

Eerder werd gespeculeerd dat de mannen mogelijk genezen waren, omdat de cellen van getransplanteerde organen vaak lichaamseigen imuuncellen aanvallen en vernietigen.

De wetenschappers hoopten dat de beenmergtransplantatie er op die manier voor had gezorgd dat alle met hiv besmette cellen waren verdwenen uit het lichaam van de patiënten.

De conclusie dat de mannen toch niet zijn genezen noemt onderzoeker Heinrich volgens de New York Times "teleurstellend, maar wetenschappelijk overtuigend".

Resistent

De Amerikaan Timothy Brown wordt beschouwd als de eerste persoon ter wereld die is genezen van hiv. Bij hem verdween het virus na een beenmergtransplantatie in 2008. Het donororgaan bleek later afkomstig van een persoon die resistent was tegen het hiv-virus. 

De donoren van de twee mannen waarbij het virus is teruggekeerd, zijn niet resistent tegen hiv.