Haaien benaderen mensen het liefste in de rug, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Haaien herkennen de oriëntatie van het menselijk lichaam en begrijpen daardoor welke richting mensen op kijken.

Met behulp van dit vermogen kiezen de dieren er bij voorkeur voor om mensen van achteren te benaderen, als bijvoorbeeld duikers zich ophouden in hun leefgebied.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van West Florida in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Cognition.

Duikers

De wetenschappers confronteerden bij hun onderzoek Caribische rifhaaien met menselijke duikers op de zeebodem en brachten de reactie van de dieren in kaart.

De haaien bleken zich in veruit de meeste gevallen buiten het blikveld van de duikers op te houden. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat de roofvissen de lichaamshouding van mensen kunnen interpreteren.

Caribische rifhaaien zijn niet gevaarlijk voor mensen. Maar de onderzoeksresultaten doen vermoeden dat ook andere haaiensoorten de oriëntatie van het menselijk lichaam begrijpen en mensen bij voorkeur in de rug aanvallen.

Leefgebied

"Dit onderzoek werpt intrigerende vragen op over de mentale capaciteiten van haaien", verklaart hoofdonderzoeker Erich Ritter op de nieuwssite van wetenschappelijk uitgever Springer. 

"Hoe meer onderzoek we verrichten naar de manier waarop haaien de aanwezigheid van mensen interpreteren, hoe beter we leren begrijpen hoe we met deze dieren om moeten gaan in hun leefgebied", aldus onderzoeker Raid Amin op het nieuwsblog Science Recorder.