Citroenhaaien leggen tijdens hun leven grote afstanden af, maar voortplanten doen de vrouwtjes het liefst op de plek waar ze zelf geboren zijn.

Dat tonen Amerikaanse onderzoekers deze week aan in Molecular Ecology.

Ze analyseerden genetische profielen van twintig generaties citroenhaaien die voorkwamen rondom de Bahama's. De eerste drie jaar van hun leven brengen deze haaien 'thuis' door, maar daarna gaan ze op avontuur.

Zeker zes haaien die tussen 1993 en 1997 geboren waren, kwamen na lange afwezigheid terug om jonge haaien ter wereld te brengen. 

Overleden

Dat zijn niet alle in dit gebied geboren vrouwtjes, maar toch concluderen de onderzoekers dat deze terugkeer de norm is. Ze troffen nauwelijks parende vrouwtjeshaaien van een andere oorsprong aan en ze achten de kans groot dat de niet teruggekeerde vrouwtjes zijn overleden. 

Van veel vissoorten is het bekend dat ze terugkeren naar hun geboorteplaats om te paren. De bekendste soort is de zalm, die vanuit zee via rivieren terugkeert naar het geboortemeer en daar na de voortplanting sterft. Van haaien was nog niet bewezen of ze soortgelijk gedrag vertonen.

Bescherming

Dit nieuwe inzicht biedt aanknopingspunten voor de bescherming van haaien. Door extra aandacht te besteden aan specifieke broedgebieden, kunnen natuurbeschermers de haaienvoortplanting ondersteunen.