De zenuwen van de maag werken als een soort biologische klok. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek op muizen. 

De maagzenuwen van muizen zijn overdag minder gevoelig dan 's avonds en nachts.

Daardoor kunnen de dieren waarschijnlijk meer eten op tijdstippen waarop ze actief zijn en veel energie nodig hebben.

Bij mensen werken de maagzenuwen mogelijk op dezelfde manier, zo melden onderzoeker van de Universiteit van Adelaide in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

Rekbaar

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door in een laboratorium elke drie uur de gevoeligheid van de maagzenuwen van jonge muizen te testen. De zenuwen bleken 's ochtends en 's middags het meest rekbaar. Tegen de avond werden de maagzenuwen tot zeventig procent gevoeliger, zo bleek uit metingen.

"Deze zenuwen laten het brein weten hoe veel voedsel er is gegeten en wanneer moet worden gestopt met eten", verklaart hoofdonderzoeker Stephen Kentish op de nieuwssite van de Universiteit van Adelaide. "Nu blijkt dat de zenuwen in de maag het minst gevoelig zijn op tijdstippen die worden geassocieerd met activiteit." 

Mensen

"We vermoeden dat deze maagzenuwen bij mensen op dezelfde manier reageren", aldus Kentish. "Dat betekent dat we meer voedsel kunnen consumeren voordat we een vol gevoel krijgen op momenten dat we actief zijn en veel energie nodig hebben."

De bevindingen verklaren mogelijk waarom mensen die op onregelmatige tijden werken, relatief vaak last hebben van overgewicht.

"We weten dat mensen die in wisselende diensten werken meer vatbaar zijn voor verstoringen van hun eet- en slaapgedrag, wat kan leiden tot obesitas en andere klachten", aldus Kentish. "We willen nu onderzoeken hoe de maagzenuwen reageren op dit soort veranderingen."