Dinsdag 5 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
golf

Grote voorraad zoet water te vinden onder oceaanbodem

Wetenschappers hebben voor de kust van verschillende continenten enorme voorraden zoet water onder de oceaanbodem in kaart gebracht.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om in totaal 500.000 kubieke kilometer aan water met een zeer laag zoutgehalte.

De voorraden bevinden zich onder continentale aardplaten voor de kust van China, Australië, Suriname, Zuid-Afrika en de Amerikaanse staten Florida en New Jersey.  

Dat melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Olie

De wetenschappers baseren hun conclusies op eerdere bodemstudies in verschillende oceanen, die zijn uitgevoerd in opdracht van olie- en gasmaatschappijen. Hun analyse leidde tot het eerste totaaloverzicht van zoetwatervoorraden onder de zeebodem. 

De onderzeese zoetvoorraden zijn waarschijnlijk honderdduizenden jaren geleden gevormd toen het zeeniveau lager lag en sommige delen van de huidige oceaanbodem nog werden blootgesteld aan regen. Deze regen werd geabsorbeerd door diepere grondlagen.

De bevindingen zijn van groot belang, omdat op termijn een wereldwijd tekort aan drinkwater dreigt. Volgens de Verenigde Naties zal in 2030 naar schatting 47 procent van alle mensen leven in een gebied waar te weinig zoetwater beschikbaar is voor de lokale behoeften.

Droogte

Volgens hoofdonderzoeker Vincent Post van Flinders University in Adelaide kunnen de nieuw ontdekte voorraden het door de VN geschetste perspectief verbeteren. 

"Het volume van de onderzeese watervoorraden zijn honderd keer groter dan de hoeveelheid die we sinds 1900 hebben onttrokken uit de onderlaag van het aardoppervlak", verklaart hij op nieuwssite Phys.org.

"Zoet water komt op onze planeet steeds meer onder druk te staan, dus de ontdekking van deze nieuwe voorraden voor de kust is erg spannend", aldus Post.

"Het betekent dat er meer opties kunnen worden overwogen om de impact van droogte en lokaal watertekort te bestrijden." 

Aanbevolen artikelen