Menselijke pupillen reageren op ingebeelde scènes, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als mensen zich een beeld voorstellen van een heldere of een donkere omgeving reageren hun pupillen daarop door kleiner of groter te worden. 

Hieruit blijkt dat pupillen niet alleen worden beïnvloed door de omgeving, maar ook door de gedachten van mensen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Oslo in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Driehoeken

Bij de studie moesten proefpersonen eerst op een computerscherm kijken naar driehoeken met een verschillende helderheid. De reactie van hun pupillen werd in kaart gebracht met een speciaal eyetracking-apparaat.

Zoals verwacht verwijdden de pupillen zich bij het kijken naar donkere driehoeken en werden ze kleiner als de driehoek op het scherm een fel licht uitstraalde.

Bij een vervolgexperiment keken de proefpersonen niet naar het scherm, maar kregen ze de opdracht om zich de driehoeken in te beelden, die ze eerder op het scherm hadden gezien. Hun pupillen bleken ook te reageren op deze ingebeelde scènes.

Hersenen

Als ze aan een heldere driehoek dachten, werden hun pupillen kleiner. Bij een gedachte aan een donkere driehoek, verwijdden hun pupillen zich.

Volgens de wetenschappers suggereren de bevindingen dat we met verbeeldingskracht onze hersenen in zekere zin om de tuin leiden. "Mensen kunnen hun pupillen namelijk niet vrijwillig kleiner of groter maken", aldus hoofdonderzoeker Bruno Laeng op nieuwssite Phys.org.

"Daarom is het feit dat pupillen kleiner worden door denkbeeldig licht een sterke aanwijzing dat verbeeldingskracht is gebaseerd op dezelfde hersenprocessen die optreden als we iets echt waarnemen."