Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Bedrading van mannelijk en vrouwelijk brein verschilt'

Het patroon van hersenverbindingen in het brein is bij mannen heel anders dan bij vrouwen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Bij vrouwen zijn er meer verbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelft dan bij mannen.

In het mannelijk brein zijn de voorzijde en de achterzijde beter met elkaar verbonden dan in vrouwelijke hersenen.

Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Navigatie

De 'bedrading' van mannelijke hersenen suggereert volgens de wetenschappers dat mannen over het algemeen zeer goed in staat zijn om waarnemingen te koppelen aan acties. Het uitvoeren van taken waarbij een goede coördinatie is vereist, zoals navigatie, gaat daardoor mogelijk beter bij mannen dan bij vrouwen. 

Het brein van vrouwen zou door de goede verbinding tussen de linker- en rechterhelft bij uitstek geschikt zijn voor sociale vaardigheden en intuïtief denken.

De wetenschappers baseren hun conclusies op hersenscans van bijna duizend proefpersonen tussen de 8 en 22 jaar. De meeste verschillen tussen hersenverbindingen ontstaan pas in de puberteit, zo wijst het onderzoek uit.

Kritiek

"De scans tonen een groot verschil in de architectuur van het menselijk brein. Dat biedt een potentiële verklaring voor de vraag waarom mannen bij bepaalde taken excelleren en vrouwen weer bij andere", aldus hoofdonderzoekster Ragini Verma op de nieuwssite van de Universiteit van Pennsylvania. 

Over de wat generaliserende conclusies van de studie bestaat echter veel discussie. Hersenonderzoekster Heidi Johansen-Berg stelt op BBC News stelt dat het onverstandig is om op basis van alleen hersenverbindingen algemene uitspraken te doen over mannen en vrouwen. 

Lastig

"De studie toont wel verschillen aan tussen de twee groepen, maar het is erg lastig om die verschillen in biologische termen te interpreteren", verklaart de onderzoekster.  

Hersenverbindingen zeggen maar weinig over de talenten van mannen of vrouwen, omdat ze niet zijn ingebakken in de structuur van het brein, legt Johansen-Berg uit. "De verbindingen kunnen gedurende je leven op elk moment veranderen door wat je leert of meemaakt."

Aanbevolen artikelen