Mannelijke koala's beschikken over een tweede paar stembanden, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

De extra set stembanden van de buideldieren is bijzonder groot en zwaar. Het orgaan bevindt zich buiten het strottenhoofd, waar hun 'gewone' stembanden zitten. 

Met het tweede paar kunnen mannelijke koala's de zeer lage, rommelende roep produceren, waarmee ze vrouwtjes aantrekken.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Toeval

Onderzoeksleider Benjamin Charlton ontdekte het extra orgaan bij toeval toen hij een sectie uitvoerde op een overleden koala in een dierentuin in Berlijn.

Vervolgens onderzocht hij in samenwerking met Australische wetenschappers meer overleden koala's om te bepalen of alle mannetjes over een tweede set stembanden beschikten. Dit bleek inderdaad het geval.

De lage lokroep die mannelijke koala's produceren stelde wetenschappers lange tijd voor een raadsel. Het geluid past namelijk niet bij hun lichaamsgrootte. 

"Je zou het eerder verwachten bij een dier van het formaat olifant", aldus Charlton op BBC News. "De eerste keer dat ik een koala hoorde loeien was ik oprecht verbaasd dat het dier zo'n geluid kon maken."

Frequenties

Het tweede paar stembanden van mannetjes verklaart de lage roep. "Ze zijn meer dan drie keer zo lang en bijna zevenhonderd keer zo zwaar als de stembanden in het strottenhoofd", verklaart Charlton op ABC News. "Daardoor kunnen ze trillen op lagere frequenties en ook lagere geluiden produceren."

De wetenschappers geloven dat de koala's hun extra set stembanden in de loop van de evolutie hebben ontwikkeld voor een succesvolle lokroep. Vrouwtjes kunnen vermoedelijk aan de hand van de lage geluiden inschatten hoe groot de mannetjes zijn.

Luister naar de lokroep van de koala in dit filmpje: