Wetenschappers hebben ontdekt dat een bijzondere, springende vis in staat is om roofdieren te misleiden doormiddel van camouflage. 

De huidskleur van de naakte slijmvissen van de soort Alticus saliens komt door natuurlijke selectie overeen met de kleur van lokale rotsen waarop de dieren een groot deel van hun leven doorbrengen.

De vissen, die zich vaak springend over het land voortbewegen, worden door hun gecamoufleerde huid zelden gevangen door roofdieren zoals vogels en hagedissen. 

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour

Kleur

De wetenschappers brachten de kleur in kaart van vijf verschillende populaties van de naakte slijmvissen in verschillende gebieden op het eiland Guam in de Stille Oceaan. 

De huidskleur van de dieren werd vergeleken met de rotsen waarop ze leefden. "De kleur was in vrijwel elk geval identiek", verklaart hoofdonderzoeker Terry Ord op nieuwssite Phys.org.

Om te testen of de huidskleur van de vissen bescherming biedt tegen roofdieren, plaatsten de onderzoekers een groot aantal plastic modellen van de slijmvissen op de rotsen. Ook werden er enkele nepvissen neergelegd in een omgeving met een andere kleur, het strand.

Krassen

"Na een paar dagen verzamelden we de modellen weer en keken we naar krassen en putjes in het plastic om vast te stellen hoe vaak de nepvissen waren aangevallen door vogels of andere roofdieren", aldus Ord. 

De modellen die in het zand lagen bleken veel vaker te zijn beschadigd dan de plastic vissen op de rotsen. "Dit bewijst dat de camouflage van de dieren is afgestemd op de rotsen waarop ze leven en dat ze daardoor roofdieren kunnen vermijden", aldus Ord. 

Opmerkelijk

De naakte slijmvissen van de soort Alticus saliens behoren tot de meest opmerkelijke dieren op aarde. De vissen leven in hun jeugd in het water, maar brengen hun volwassen leven door op rotsen in kustgebieden. 

"De vis springt daar rond om zijn territorium te verdedigen, voedt zichzelf en paart", aldus Ort. "Deze dieren bieden ons een unieke kans om te onderzoeken hoe levende dieren de overstap van het water naar het land maken."

Bekijk de springende slijmvissen in hun natuurlijke omgeving