Aan de Wageningen University vindt aanstaande dinsdag het eerste Nederlandse Twittercollege plaats. 

Hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp zal een lezing geven over studiedoping, waarbij hij inspeelt op reacties die binnenkomen via Twitter.

Dat meldt de universiteit op haar website.

Via de Hashtag #studiedoping kunnen aanwezigen in de zaal en elders reageren op de inhoud van het college, dat via een livestream te zien zal zijn.

Studenten kunnen commentaar geven op de inhoud, maar deze ook aanvullen door bijvoorbeeld linkjes te sturen die verwijzen naar voor het onderwerp relevante artikelen.

Modafinil

In het college gaat Witkamp in op het nut en de risico’s van middelen zoals ritalin, bètablokkers en modafinil om de studieprestaties te verbeteren, maar ook op mildere alternatieven zoals visolie, koffie en vitaminepillen.

Op wetenschappelijke conferenties is het al zeer gebruikelijk dat deelnemers via Twitter tijdens presentaties reageren en discussiëren. Ook in de collegezaal is het fenomeen niet nieuw. Al in 2009 gaf een docent aan de Universiteit van Dallas in de Verenigde Staten haar eerste Twittercollege

Prestaties

In 2010 publiceerden drie Amerikaanse onderzoekers in het Journal of Computer Assisted Learning een evaluatie van een Twittercollegereeks, waarbij ze Twitter in en om de lessen heen gebruikten.

Zij concluderen dat Twitter een geschikt middel is om studenten meer bij de lesstof te betrekken en hun prestaties te verbeteren.