Vissen in koraalriffen worden minder actief als de temperatuur van het water in hun leefomgeving stijgt, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

Koraalvissen die leven in een omgeving met temperaturen van boven de 30 graden Celsius liggen relatief vaak bewegingsloos uit te rusten op de bodem. 

Als de dieren toch in actie komen, zwemmen ze minder snel en minder ver dan hun soortgenoten die in kouder water leven.

Dat melden Australische onderzoekers in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Global Change Biology.

Aquariums

De onderzoekers verzamelden straalvinnige vissen van de soort Plectropomus leopardus uit verschillende koraalriffen voor de kust van Australië. Vervolgens werden de dieren in verschillende aquaria geplaatst met temperaturen tussen de 24 en 33 graden Celsius.

Bij een omgevingstemperatuur van 30 tot 33 graden Celsius bleek de activiteit van de dieren sterk af te nemen. De tijd die ze liggend op de bodem doorbrachten, nam toe van 10 tot 20 procent.  

Paring

De bevindingen suggereren dat het voortbestaan van koraalvissen in gevaar kan komen door de opwarming van oceanen als gevolg van klimaatverandering.

"Het verlies van zwemvermogen en de afname van belangrijke activiteiten zoals het zoeken naar partners en paring kan grote gevolgen hebben voor de toekomstige verspreiding en aantallen van deze vissen", verklaart hoofdonderzoeker Jacob Johansen in The Australian.

Aanpassing

Toch biedt het onderzoek volgens Johansen ook wat hoop. De straalvinnige koraalvissen uit warmere regio's lijken zich al wat te hebben aangepast aan hogere temperaturen.   

"Populaties in het noorden van het Great Barrier Reef waren iets beter bestand tegen hoge temperaturen", aldus Johansen.