Wetenschappers kunnen tot op zekere hoogte voorspellen hoe gelukkig mensen worden in hun huwelijk. Dat suggereert een nieuwe studie.

Aan de hand van de reacties die pasgetrouwde mensen vertonen als ze onbewust worden geconfronteerd met een foto van hun partner, is te voorspellen hoe tevreden ze later zullen zijn over hun huwelijk.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Hoe negatiever het gemeten onderbuikgevoel van pasgetrouwden, hoe groter de kans dat ze jaren later ongelukkig zijn in hun huwelijk.

Verschrikkelijk

Bij het experiment werden 135 pasgetrouwde stellen geïnterviewd over hun verwachtingen van hun huwelijk. 

Ook het onderbuikgevoel van de deelnemers werd gemeten door ze gedurende een derde van een seconde een foto van hun partner te laten zien op een computerscherm. In die tijd kunnen de hersenen een afbeelding alleen onbewust waarnemen. 

Na de foto kwam er een positief woord zoals 'geweldig', of een negatief woord zoals 'verschrikkelijk' in beeld. De proefpersonen moesten zo snel mogelijk aangeven of het woord positief of negatief was.

Simpel

"Dat lijkt een simpele taak, maar omdat de proefpersonen net een foto van hun man of vrouw hadden gezien, reageerden ze sneller of langzamer afhankelijk van hun gevoel over hun partner", verklaart hoofdonderzoeker James McNulty op de nieuwssite van de Florida State University. 

"Mensen die een goed gevoel hebben over hun partner kunnen bijvoorbeeld relatief snel aangeven of dat een woord als 'geweldig' positief is, maar doen er langer over om een woord als 'verschrikkelijk' te bestempelen als negatief."

Pasgetrouwden die een negatief onderbuikgevoel hebben over hun partner verwerken juist de negatieve woorden sneller en hadden meer tijd nodig om de positieve woorden te benoemen. Uit het onderzoek bleek dat deze mensen één tot vier jaar later relatief vaak aangaven dat ze ongelukkig waren in hun huwelijk.

De geïnterviewden waren zich overigens lang niet altijd zelf bewust van hun onderbuikgevoel, zo bleek uit de studie.

Onderbuikreacties

Aan de hand van antwoorden die de proefpersonen gaven in de gewone interviews bleek niet te voorspellen hoe hun huwelijk zou verlopen.

"Iedereen wil graag geloven dat zijn of haar relatie goed is", aldus McNulty op BBC News. "Mensen overtuigen zichzelf hier vaak ook van. Maar de gemeten onderbuikreacties zeggen veel meer over welk gevoel mensen echt hebben over hun relatie."