Natuurwetenschappers maken zich zorgen over de wereldberoemde jaarlijkse trek van miljoenen dieren in het Serengeti-gebied in het noorden van Tanzania. 

De gnoes, zebra's en gazellen trekken normaal gesproken tussen juli en oktober massaal vanuit Tanzania naar Kenia om zich te voeden, en keren daarna terug. Dit jaar zijn ze meteen weer naar Kenia getrokken vanwege de droogte in het Serengeti-gebied.

Het is voor het eerst dat de dieren massaal binnen een jaar een tweede keer naar Kenia trekken. ''Dit is zeker niet normaal'', Nicolas Murero, dierenexpert van het Keniaanse Narok County Wild Life Forum. ''We maken ons zorgen dat de migratie volgend jaar misschien wel helemaal uitblijft.''

De dierentrek is een natuurspektakel dat jaarlijks honderdduizenden toeristen naar het gebied trekt. Vooral de beelden van de duizenden gnoes die in de Marariver springen, zijn beroemd.

De experts vrezen ook dat de dieren in de Masai Mara in Kenia binnenkort ook niet meer genoeg voedsel en drinken kunnen vinden omdat daar ook het droogteseizoen is begonnen.