De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat proberen planten te kweken op de maan.

Ruimtewetenschappers van de NASA willen basilicum, koolzaad en kruisbloemen laten groeien op het maanoppervlak, in kweekkamers ter grootte van een koffiekan.

De zaadjes moeten groeien onder invloed van zonlicht op de maan en water dat wordt meegestuurd.

Met behulp van camera's en sensoren in de kleine kweekkamers zullen onderzoekers op aarde kunnen volgen hoe de groei van de planten verloopt, zo meldt nieuwssite Phys.org. Het experiment moet in 2015 plaatsvinden.

Google

De NASA is niet van plan om een aparte missie naar de maan te organiseren voor de proef met de planten.

Het is de bedoeling dat de zaden worden meegestuurd met missies van bedrijven die deelnemen aan de Google Lunar X-prize, een wedstrijd van Google die moet leiden tot particuliere maanlandingen.

De kleine kweekkamers waarin de planten moeten groeien wegen ongeveer één kilogram. De zaden worden geplaatst op een soort filterpapier. Na aankomst op de maan wordt dit papier bevochtigt en is het de bedoeling dat de planten ontkiemen. Het experiment zal slechts enkele dagen duren. 

Proefmuizen

"Het gaat om zeer eenvoudige kweekkamers die de ontkieming van de zaden in goede banen kunnen leiden gedurende een periode van vijf tot tien dagen", verklaren de wetenschappers in het onderzoeksplan van de NASA. "We zullen natuurlijk zonlicht op de maan gebruiken als bron van verlichting."

De gewassen die de NASA naar de maan wil sturen, worden vaak gebruikt bij wetenschappelijke experimenten omdat ze gemakkelijk groeien in uiteenlopende omgevingen. Van kruisbloemen van het geslacht Arabidopsis thaliana is ook de volledige DNA-volgorde bekend.

De bloemen worden om die reden ook wel "de proefmuizen van de plantenbiologie" genoemd.

Mensen

Het experiment moet uiteindelijk uitwijzen in hoeverre mensen die lange tijd op de maan zouden leven hun eigen voedsel zouden kunnen kweken.

"De eerste stap naar een langdurige aanwezigheid op de maan, is het sturen van planten", aldus de onderzoekers.