Mannelijke bidsprinkhanen in Nieuw Zeeland worden bedreigd door kannibalistische vrouwtjes van een exotische soort uit Zuid-Afrika.

De Nieuw-Zeelandse mannetjes voelen zich meer aangetrokken tot de Zuid-Afrikaanse indringers dan tot de inheemse vrouwtjes.

Maar als de bidsprinkhanen paren met de exoten, worden ze in de meeste gevallen opgegeten. Daardoor loopt het aantal inheemse mannetjes snel terug. 

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Auckland in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Liefdestest 

De wetenschappers onderwierpen mannelijke bidsprinkhanen uit Nieuw-Zeeland aan een 'liefdestest' in een laboratorium. De dieren werden geplaatst in een y-vormig doolhof met twee uitgangen.

In de ene gang wachtte een vrouwelijke, inheemse soortgenote, in de andere gang een Zuid-Afrikaans vrouwtje. De geur van beide dieren werd in de richting van het mannetje geblazen.

De mannetjes bleken consequent op het exotische vrouwtje af te stappen. "Het lijkt erop dat ze veel meer aangetrokken door deze indringers dan door hun inheemse potentiële partners", verklaart onderzoeker Greg Holwell op ABC News.

Daarmee maken de bidsprinkhanen een fatale keuze. "Spijtig genoeg voor de mannetjes werden ze in 70 procent van alle gevallen opgegeten door de Zuid-Afrikaanse vrouwtjes tijdens het paren", aldus Holwell. 

Voorzichtig

Volgens de wetenschappers verklaart het experiment eerdere metingen waaruit blijkt dat het aantal inheemse bidsprinkhanen in Nieuw-Zeeland afneemt. 

De Nieuw-Zeelandse bidsprinkhanen zijn niet gewend aan kannibalisme tijdens de seks. Vrouwtjes van hun eigen soort doen geen moordpogingen tijdens het paren.  

Zuid-Afrikaanse mannetjes hebben veel minder problemen met de kannibalistische neigingen van hun vrouwelijke soortgenoten, zo blijkt uit experimenten van de wetenschappers. Deze mannetjes benaderen de in potentie dodelijke vrouwtjes voorzichtiger en sterven daardoor veel minder vaak (in 40 procent van alle gevallen).