Sommige paddenstoelensoorten zijn in staat om heel lokaal windvlagen te creëren, waarmee ze hun sporen verspreiden. 

De oesterzwam en de shiitake koelen zichzelf regelmatig af door vocht af te geven dat in de lucht wordt omgezet in waterdamp.

Als gevolg daarvan treden er lokale verschillen op in temperatuur en luchtdruk tussen de afgekoelde schimmels en de warmere lucht daaromheen.

Rondom de paddenstoelen ontstaan dan windvlaagjes die helpen bij de verspreiding van sporen, de kleine deeltjes waarmee de schimmels zich voortplanten. Dat melden Amerikaanse onderzoekers op een bijeenkomst van de American Physical Society.

Camera

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door opnames van paddenstoelen te maken met een hogesnelheidscamera. Hierop waren de windvlaagjes duidelijk te zien. 

Met een wiskundig model werd vervolgens vastgesteld dat deze wind de verspreiding van de sporen bevorderde. 

"Hierdoor zijn paddenstoelen in staat om hun sporen zelfs te verspreiden in de meest ongastvrije natuurlijke omstandigheden", verklaart hoofdonderzoekster Emilie Dressaire op nieuwssite EurekAlert. 

Windstil

Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat de sporen van paddenstoelen simpelweg op de grond vielen en door de wind werden opgepikt.

Uit eerder onderzoek is echter gebleken dat paddenstoelen zich ook relatief snel kunnen verspreiden in windstille gebieden. De nieuwe bevindingen verklaren hoe dat kan.  

"De paddenstoelen controleren hun lokale omgeving", aldus Dressaire. "Ze creëren windvlagen op plekken waar geen natuurlijke wind is."