Het sprookje Roodkapje is waarschijnlijk in de eerste eeuw na Christus in het Midden-Oosten onstaan, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Roodkapje is vermoedelijk een moderne variant van een vertelling met de naam De wolf en de kinderen die in de eerste eeuw na Christus opdook in het Midden-Oosten.

Tot nu toe werd ten onrechte aangenomen dat het sprookje was ontstaan in China en daarna door mondelinge overleving via de zijderoute in Europa was beland.  

Dat melden Britse onderzoekers van Durham University in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Personages

De wetenschappers analyseerden de verhaallijn en de personages van 58 versies van het sprookje uit verschillende gebieden. Met behulp van een computermodel bepaalden ze vervolgens hoe de verschillende versies van Roodkapje aan elkaar zijn verwant.

De heersende theorie dat het sprookje in China ontstond is volgens dit computermodel onjuist.  In plaats daarvan verspreidde een primitieve versie van Roodkapje zich waarschijnlijk in de eerste eeuw na Christus vanuit het Midden-Oosten naar Europa. De variant van het sprookje die de gebroeders Grimm 200 jaar geleden optekenden werd het meest beroemd. 

Maar ook een vergelijkbaar 'Roodkapje-achtig' sprookje in Afrika is waarschijnlijk ontstaan uit de vertelling 'De wolf en de kinderen' uit het Midden-Oosten.

Verbeelding

"Het feit dat Roodkapje twee keer 'evolueerde' vanuit het zelfde startpunt suggereert dat het verhaal een sterke aantrekkingskracht heeft op onze verbeelding", verklaart hoofdonderzoeker Jamie Tehrani op nieuwssite EurekAlert

De Chinese variant van het sprookje stamt waarschijnlijk weer af van de Europese versies. 

"Mijn analyse demonstreert dat de Chinese versie afgeleid is van de Europese orale traditie, en niet andersom", aldus Tehrani op NBC News.