Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Neanderthaler, oermens, Cro-Magnonmens

'Oudste touw ter wereld ontdekt in verblijf Neanderthalers'

Wetenschappers hebben waarschijnlijk de oudste touwresten ter wereld ontdekt tussen de resten van een Neanderthalerkamp in Frankrijk. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om een 0,7 millimeter lang draadje van 90.000 jaar oude plantvezels die in elkaar zijn gedraaid.

De plantvezels, die zijn aangetroffen op een voormalige verblijfplaats van Neanderthalers genaamd Abri du Maras in het zuiden van Frankrijk, raken normaal gesproken niet met elkaar verweven in de natuur.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Quatemary Science Reviews

Afkijken

De wetenschappers vermoeden dan ook dat het gaat om het oudst bekende touwwerk dat ooit door mensachtigen is gefabriceerd.

"Als dit inderdaad overblijfselen zijn van touwwerk, dan gaat het om het oudste directe bewijs voor touw", verklaart hoofdonderzoeker Bruce Hardy op nieuwssite New Scientist.   

Aangezien de eerste moderne mensen pas ongeveer 43.000 jaar geleden Europa bereikten, kunnen de Neanderthalers de kunst van het touw maken niet hebben afgekeken van Homo sapiens.   

Boten

De Neanderthalers gebruikten het touw waarschijnlijk onder meer om lichaamsversieringen mee te maken. Hardy vond bij opgravingen eerder kleine steentjes en tanden waarin gaatjes waren gemaakt. Vermoedelijk regen Neanderthealers deze sieraden aaneen met de touwtjes.

Maar de uitvinding van touw was uiteindelijk ook van groot belang voor het maken van gereedschap zoals bijlen en kabels. Volgens Hardy kan zijn ontdekking zelfs verklaren hoe werktuigen van Neanderthalers op eilanden in de Middelandse Zee zijn beland. Hij vermoedt dat de oermensen boten konden bouwen.

"Het vermogen van Neanderthalers om touw te fabriceren maakt het idee dat ze de zee op gingen meer plausibel." 


Lees meer over:

neanderthalers

Aanbevolen artikelen