Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
meteoriet

'Buitenaards leven kan via meteoriet op aarde zijn beland'

Een buitenaards organisme kan in theorie door een meteoriet naar de aarde worden gebracht, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.  
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

In de resten van een meteorietinslag die 800.000 jaar geleden plaatsvond in het westen van het Australische eiland Tasmanië zijn intacte moleculen van organismen gevonden.

Het organische materiaal is waarschijnlijk afkomstig van planten uit het moeras waarin de meteoriet terechtkwam. 

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.  

Glas

De vondst suggereert dat moleculen van eenvoudige organismen de impact van een meteorietinslag kunnen overleven.

Dat zou betekenen dat in theorie ook buitenaardse levensvormen via een meteoriet op aarde kunnen belanden, zonder te worden vernietigd bij de inslag.

De wetenschappers kwamen tot hun bevinding door glas uit het inslaggebied in Tasmanië te onderzoeken. Dit glas is ontstaan toen rotsen smolten door de hitte van de meteorietinslag. Uit een chemische analyse bleek dat het materiaal celweefsel bevat dat vermoedelijk afkomstig is van moerasplanten uit de tijd van de inslag.

Authentiek

"De moleculen zagen er heel authentiek uit", verklaart hoofdonderzoeker Kieren Torres Howard op nieuwssite New Scientist. "Het was alsof we naar een kenmerk van een modern moeras keken."

De ontdekking biedt volgens Howard een hernieuwd perspectief op het ontstaan van leven op aarde. "We hebben lang aangenomen dat organische moleculen een inslag van een meteoriet niet zouden kunnen overleven", verklaart hij op de nieuwssite van het Natuurhistorisch Museum van Australië.

"Het bewijs dat we nu hebben verzameld, ondersteunt een oude hypothese dat meteorietinslagen mogelijk de eerste bouwstenen voor het leven op aarde hebben afgeleverd." 

Deze hypothese wordt ook wel panspermie genoemd. De theorie blijft echter zeer omstreden, aangezien er nooit bewijs is gevonden voor leven op andere planeten. 

Aanbevolen artikelen