Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Neanderthaler oertijd primitief

Uniek kamp neanderthalers gevonden in Den Bosch

Bij de bouw van een ondergrondse parkeergarage in Den Bosch is een neanderthalerkamp gevonden uit de oude steentijd.
Door ANP

De vondst is uniek omdat het gaat om het best bewaarde neanderthalerkamp van Nederland, vertelde wethouder Huib van Olden woensdagmiddag.

Het kamp is volgens voorlopige conclusies minimaal 40.000 tot 60.000 jaar oud. Er is een groot aantal vuurstenen werktuigen en dierlijke botresten gevonden. Het gaat om bot van rendieren, neushoorns, reuzenherten, paarden en bizons en zelfs een onderkaak van een jonge mammoet.

Stadsarcheoloog Ronald van Genabeek legde uit dat het gaat om een toevallige vondst. ''We hadden in de verste verte geen weet van bewoners hier zo lang geleden’’, zei wethouder Jan Hoskam.

Van Genabeek zegt dat de vondst van een neanderthalernederzetting al heel zeldzaam is. De vondst van zowel botresten als werktuigen die zo goed bewaard zijn gebleven is uitzonderlijk voor West-Europa, vertelde hij.

Beveiliging

Het onderzoek op de vindplek gaat nog verder om de kennis over het leven van de neanderthaler een flinke stap vooruit te helpen.

De bouwplaats wordt vanaf woensdag extra beveiligd. De gemeente hoopt de vertraging bij de bouw van de parkeergarage in te lopen.


Lees meer over:

neanderthalers

Aanbevolen artikelen