Zonnecellen van zinkoxide produceren meer elektriciteit als ze worden blootgesteld aan popmuziek, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Goedkope zonnecellen die worden vervaardigd van zinkoxide werken tot 50 procent efficiënter wanneer luide muziek de cellen laat vibreren.

Popmuziek, rockmuziek, maar ook omgevingsgeluiden op straat hebben een stimulerend effect op de productie van elektriciteit.

Dat melden onderzoekers van de Queen Mary Universiteit in Londen in het wetenschappelijk tijdschrift Advanced Materials.

Klassiek

Zonnecellen van zinkoxide zijn een goedkoop alternatief voor traditionele zonnecellen van silicium. Nadeel is echter dat het materiaal slechts 1,2 procent van de energie in zonlicht omzet naar elektriciteit.

De wetenschappers besloten de cellen daarom te stimuleren met de vibraties van muziek. Nanostructuren in de zinkoxide komen dan in beweging, zodat er een elektrisch veld ontstaat, waardoor de efficiëntie van de cellen toeneemt.

"Bij onze eerste tests gebruikten we verschillende soorten muziek, waaronder pop, rock en klassiek", verklaart hoofdonderzoeker Steve Dunn op nieuwssite New Scientist.

Airconditioning

Rock- en popmuziek bleken de zonnecellen het meeste te stimuleren, waarschijnlijk door de grote variatie aan trilfrequenties in deze muziekstijlen. De efficiëntie van de cellen nam toe tot 1,8 procent als de wetenschappers trillingen produceerden die leken op omgevingsgeluiden van apparaten op straat en in huis.

Volgens Dunn zouden zonnecellen van zinkoxide dan ook beter presteren in luidruchtige omgevingen. "Op een airconditioning-apparaat bijvoorbeeld, op het dak van militaire voertuigen."

De wetenschapper is van plan om trilgevoelige zonnepanelen te creëren die in dit soort omgevingen kunnen worden geplaatst. "Het is mogelijk om nieuwe cellen te ontwerpen en te ontwikkelen op basis van wat we bij dit onderzoek hebben gezien."